Home > Hírek események > SZERENCSE – SZÉkelyföldi REgös Napok CSErkészeknek

                                                            SZERENCSE

SZÉkelyföldi REgös Napok CSErkészeknek

“A kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egy-kettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi azt magának. ”

Kodály Zoltán

A fenti Kodály idézet volt a mottója az immáron harmadik alkalommal megszervezett országos regös hétvégénknek! 2018 szeptember 21 – 23 között cserkészek népesítették be a Gyimes völgyében található Borospataki Skanzen Panzió területét. Az itt megszervezett hétvégének cserkészneve is volt, mégpedig a SZERENCSE (SZÉkelyföldi REgös Napok CSErkészeknek).

A három napos programsorozat célja az volt, hogy a cserkészek által ismert, táborainkban használt népi mesterségeinket és népi hagyományainkat bővebben elsajátíthassák, képezve magukat szakoktatók és mesterek segítségével!

A program, pénteken este táncházzal kezdődött. Mivel az elmúlt években a gyimesi és felcsíki táncrendbe nyerhettünk betekintést, ezért a szervezőcsapat úgy gondolta, hogy maradva Gyimeshez közel, péntek estére a moldvai táncrendet tanuljuk meg, hiszen az az egyik legkönnyebben elsajátítható tánc, ugyanakkor szeretik is a fiatalok.

Második nap, szombaton, a népi mesterségeké volt a főszerep. Többek között a cserkészek betekintést nyerhettek a nemezelés, azsúrozás, ostorfonás, szappankészítés, horgolás és a kosárfonás rejtelmeibe. E mellett, párhuzamosan, egész napos táncoktatásban is részt vehettek a cserkészek. Ezúttal a magyarlapádi táncokat sajátíthatták el, illetve népdalokat is tanulhattak.

Mint minden évben az idén is a szombat esti program volt a rendezvény fénypontja, hiszen közel 100 cserkész rópta a táncokat. Ez a mulatság a régi időket tárta elénk. A zenekar pihenése alatt népdaltól volt hangos a terem.

A három napos programsorozat vasárnap szentmisével zárult. A szervezők idén Kallós Zoltán néprajzkutató szavait adták útravalóul a részvevőknek, amely szerint: „Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk és magyarul táncolunk”!

Az idei SZERENCSE (SZÉkelyföldi Regös Napok CSErkészeknek) a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságához tartozó Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával jöhetett létre!