Home > Hírek események > Ifjúsági vezetőképző tábor 2019

270 cserkész – gyerek, fiatal és felnőtt – vesz részt július 16-26. között Síkaszón abban a Romániai Magyar Cserkészszövetség által szervezett vezetőképző táborban, amelyben 12-16 éves gyerekeket, fiatalokat készítenek fel arra, hogy felelős vezetői legyenek egy 7-8 személyes kis csoportnak, akikkel a későbbiek folyamán egész évben tartják a kapcsolatot, együtt tanulnak és vesznek részt különböző cserkész programokon.

A Romániai Magyar Cserkészszövetség (RMCSSZ) éves munkájának alapjául szolgál a vezetőképzés. A szervezeti kultúra fenntartása és továbbadása, a gyerekekkel és fiatalokkal való szakszerű és módszeres foglalkozás elengedhetetlen része a tanítás. A szövetség vezetőképzései különböző korosztályoknak szólnak, a 12-13 éves gyerekektől, akiknek még csak alapozó vezetői készségeket adnak át, egészen felnőttekig, akiket már csapatok vezetésére képeznek. Minden szinten a képzési folyamat minimum egy év, mely munkának a csúcspontja a vezetőképző tábor.

A tanulási folyamathoz a cserkészet saját non-formális nevelési módszerét alkalmazza a szövetség, melyet a szervezet tagjai egyszerűen csak cserkészmódszerként ismernek, és amely a következő elemekből áll: kisközösségi (őrsi) rendszer, fogadalom és törvények, cselekedve tanulás, folyamatos és ösztönző, vonzó és hasznos programok főként a természetben, a kultúra ápolása különös tekintettel népi hagyományokra. A szinte kéthetes tábor keretén belül a cserkészek alaposan megismerik ezeknek a pontoknak a pedagógiai hátterét, testi és szellemi határaikat feszegetik, illetve a tanultakat ellenőrzött környezetben ki is próbálhatják kisebb társaikon, a kiscserkészeken.

Ebben az évben a tábor helyszíne a Székelyudvarhely és Gyergyószentmiklós között félúton található Sikaszó. Ez alkalommal két vezetői szint képzését, a segédőrsvezető- és őrsvezető képzést szervezi meg az RMCSSZ. Ennek ellenére a tábor mégis öt altáborból tevődik össze, hiszen akkora az érdeklődés a gyerekek körében, hogy két segédőrsvezető és egy őrsvezető altábor állt össze a jelentkezőkből. E mellett még van egy gazdasági/biztonsági altábor, mely a teljes tábor élelmezéséért, ellátásáért és biztonságáért felel, illetve egy kiscserkész tanyázás is, melynek fő szerepe, hogy a résztvevő gyerekek az aktív szórakozás mellett a képzés jelöltjeinek is segítségére legyenek. Mindez 270 felnőttet, fiatalt és gyereket jelent. A résztvevők kipróbálhatnak egy igazi nomád táborozási formát, melyben a tárgyi tudás mellett különböző túlélési technikákat is megtanulnak, mint például kaput, asztalt, padot építeni úgy, hogy az élő fákat ne sértsék meg, tüzet rakni, egymásnak útjeleket hagyni, gyógynövényeket megismerni.

A tábor vezetője a csíkszeredai Borka Botond, a 104-es Ady Endre cserkészcsapat vezetője, aki évek óta aktív résztvevője a vezetőképző táboroknak. Véleménye szerint a munka fáradságos, a felelősség nagy, azonban minden percéért megéri dolgozni, hiszen egy életre szóló élményt, életérzést igyekeznek átadni a résztvevőknek. Jó érzéssel tölti el, hogy ez által is hozzájárul a gyerekek neveléséhez.

A vezetőképző tábor két kiemelkedő, közös pillanata a július 20-án, szombat este megtartott nagy tábortűz, melyen mind a 270 résztvevő jelen van, valamint a július 21-én szervezett ökumenikus istentisztelet, melyen szintén az egész tábor részt vesz. Erdélyi jellegzetesség ez, mivel általában a történelmi egyházak minden felekezete jelen van, a szertartást pedig a lelkészek közösen végzik.

Köszönjük támogatóinknak: Hargita Megye Tanácsa és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.