A Romániai Magyar Cserkészszövetség elnökségének hivatalos állásfoglalása

  1. július 1.

A mai nap folyamán tudomásunkra jutott, hogy egyik cserkészünket, csapatvezetőnket, Sárosi Gézát, aki 2023 őszén tett cserkészvezetői fogadalmat, múlt pénteken letartóztatták gyermek- és infantilis pornográf tartalom birtoklásáért és terjesztéséért.

Sárosi Géza letartóztatásának híre mély megdöbbenést és felháborodást keltett bennünk. Az ügy súlyosságára való tekintettel, a Romániai Magyar Cserkészszövetség elnöksége azonnali hatállyal kizárja Sárosi Gézát a szövetség tagjai közül, és eltiltja mindenféle cserkész rendezvénytől a jövőben.

Egyúttal értesítettük a Romániai Cserkészszövetség Etikai és Fegyelmi Bizottságát is az esetről, hogy a szükséges lépéseket megtegyék. Bízunk benne, hogy közösségünkben semmilyen formájú sérelem nem érte az általa vezetett csapat tagjait. Egyelőre erről nincsenek információink, de minden megkeresést tiszta együttérzéssel fogadunk az érintett szülők részéről, és lehetőségeinkhez mérten minden támogatást megadunk nekik. Jelenleg az elnökség személyesen is felveszi a kapcsolatot az érintett csapat tagjaival és a szülőkkel, és minden szükséges segítséget megadunk nekik.

A Romániai Magyar Cserkészszövetség határozottan elhatárolódik minden ehhez hasonló cselekménytől és mélységesen elítéli azokat. Szövetségünk minden formában kiáll a gyermekek védelme mellett, és semmilyen körülmények között nem tűri az ilyen visszaéléseket.

 

Az elnökség nevében

Kelt: 2024. július 1., Csíkszereda