SŐVK előhétvégék

A Romániai Magyar Cserkészszövetség (RMCSSZ), segédőrsvezető képzése három hétvégén, ebből az első hétvége 2021. június 4-6. között, 2021. június 11-13. között, valamint 2021. június 18-20. között zajlott három turnusban. Mindhárom hétvége helyszíne Fehér megyében (Jud. Alba), a Gyulafehérvártól 10 km található Magyarigen (Ighiu) település, református vártemploma volt. A két hétvége alatt összesen 134 segédőrsvezető jelölt, 14 kiképző és 20 őrsvezető volt jelen. A segédőrsvezető képzés következő találkozási helye a tábor, ahol az elméleti, valamint a gyakorlati tudásuk fog gyarapodni.

A program célja a segédőrsvezető számára olyan tudás átadás, amely később fel tudják  használni csapataikban. A képzésre váró vezetők olyan tudás sajátítottak el, amelyeket vezetőként egyaránt, illetve életük során is fel tudják használni. A képzési hétvégék péntek estétől, vasárnap az Istentiszteleten/Szentmisén való részvételéig tartott. A segédvezetők első lépése volt ez a hétvége a vezetői lépcsőn, ahol elindultak a tapasztalatszerzés után.

Ezen tudást és tapasztalatot egy keretmesén vezettük keresztül amely az 1848-1849 Szabadságharc és forradalom, ahol a magyar történelmünk és kultúránkon keresztüli nevelés által, a gyerekek Kossuth Lajos mellett élték meg a küzdelmet. Program részeként a gyerekek megtekintették Gyulafehérváron az osztrák őrségváltást, a várat bejárhatták. Emellett népi játékokkal és hagyományos tábortűz mellett népdalokat énekelve és őrsi szerepjelenetekben a magyar mondák egymásnak való bemutatásával, tanulták meg.

Ezutón szeretnénk megköszönni a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek és a Communitas Alapítványnak az anyagi támogatást, amellyel gördülékenyebbé tették a hétvégéket.